Irosirea alimentelor este o problemă globală tot mai accentuată în atenția publică și politică în ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să crească, mai ales dată fiind necesitatea de a alimenta o populație mondială în creștere. Alimentele sunt considerate o resursă valoroasă, iar producția lor poate implica utilizarea unor resurse semnificative. Estimările curente arată că aproximativ o treime din alimentele produse la nivel mondial pentru consumul uman sunt pierdute sau irosite, generând costuri economice și de mediu semnificative.
Risipa de alimente este o problemă care se întâmplă la nivel global. Cu toate acestea, deoarece Uniunea Europeană este un actor important pe scena internațională, poate influența cantitatea de alimente irosite prin intervenția sa în diferitele politici pentru care este responsabilă, cum ar fi politica comună agricolă, politica comună în domeniul pescuitului, siguranța alimentară și politica privind deșeurile. Chiar dacă acțiunile UE în ceea ce privește risipa de alimente vor avea, prin definiție, un impact limitat la nivel global. În acest context, Comisia are o anumită responsabilitate din cauza rolului său de a iniția legislația UE care ar putea avea un efect asupra risipei de alimente.
Pentru mai multe informații cu privire la acest aspect, accesați linkul cu prezentarea de mai jos:
Comentários