Definițiile risipei alimentare
conform FAO
Pierderea de alimente reprezintă scăderea cantității sau calității alimentelor rezultată din deciziile și acțiunile furnizorilor de alimente din lanț, excluzând comercianții cu amănuntul, furnizorii de servicii alimentare și consumatorii.
conform proiectului FUSION
Deșeurile alimentare sunt orice aliment și părți necomestibile ale alimentelor, îndepărtate din lanțul de aprovizionare cu alimente pentru a fi recuperate sau eliminate (inclusiv compostate, culturi arate/nerecoltate, digestie anaerobă, producție de bioenergie, cogenerare, incinerare, eliminare în canalizare, depozit de deșeuri sau aruncate în mare);
conform Comisiei Europene
Deșeurile alimentare nu includ pierderile din etapele lanțului de aprovizionare cu alimente în care anumite produse nu au devenit încă alimente, așa cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, cum ar fi plantele comestibile, care nu au fost recoltate.
conform FAO
Risipirea alimentară se referă la scăderea cantității sau calității alimentelor rezultată din deciziile și acțiunile comercianților cu amănuntul, furnizorilor de servicii alimentare și consumatorilor.
conform Comisiei Europene
Toate produsele alimentare, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (alias Legislația alimentară generală a UE), care au devenit deșeuri.
conform legislatiei Romaniei
Prin risipă alimentară se înțelege situația în care alimentele părăsesc circuitul de consum uman din cauza degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare.
Legislație și metodologii de măsurare a FLW:
la nivel european
Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în materie de siguranță alimentară